Vad är terapi?

Psykoterapi handlar om dig och den du blivit. Tillsammans utforskar vi ditt liv på gott och ont. Vi skapar ett rum där alla tankar och känslor får plats, även de mest skamliga och jobbiga. På så sätt lär du känna dig själv bättre, förstå hur du relaterar till dig själv, din omgivning och till andra människor. Och med den kunskap som växer fram om dig, t.ex. vilka mönster du lever efter, så blir du fri att välja hur du vill leva ditt liv.

Traditionell terapi

Vanligast är att gå terminsvis för då får både dåtid och nutid plats. Vi utforskar tillsammans vad problemet bottnar i och vad som lett fram till den du är idag. Under resans gång löses knutar upp, du får insikter, förståelse och hittar nya sätt att hantera problem på.

Reflekterande samtal

Ibland kör allt runt i huvudet och det är svårt att se klart. Då kan fyra samtal på temat ”Vad är problemet – egentligen?” leda fram till att vi ringar in och förstår det du brottas med. Councelling på engelska.

Korttidsterapi

En annan variant är att arbeta fokuserat, och under en kortare tid, kring ett avgränsat problem. Mellan 10 och 15 gånger. Flera som tidigare gått en längre terapi har kommit tillbaka och på det här viset tagit itu med något som dykt upp.

”Prata med en vettig människa”

Ibland kanske behovet mer handlar om att prata av sig och få stöd.

Vanliga frågor

bild

Låt livet få färg!

Många tycker det är svårt att prata känslor. Men tänk om du som barn inte fick någon bra hjälp att förstå vad du kände? När andra fick många färgpennor fick du bara två gråsvarta och en röd.

Pröva samtalets väg och gör livet mer levande.

Att gå i terapi är inte konstigare än att söka läkare när benet är brutet. Att prata med någon utomstående, någon som lyssnar aktivt men också professionellt, lindrar lidandet. Du förstår dig själv bättre och därmed också ditt agerande. Det innebär att du kan göra på ett annat sätt nästa gång. Effekten av behandlingen, visar forskningen, sträcker sig ibland flera år efter avslutad terapi.

Svar: Nej, det är du inte. Men du brottas med något du inte fått verktyg att hantera. Därför kallar jag inte heller dig för patient, du är inte sjuk. Men kund låter också fel så det blir klient.

Till mig kommer glädjande nog både unga och äldre, män och kvinnor, hetero- såväl som homosexuella. Hit hittar människor både från näringslivet och den offentliga sektorn och med olika kulturell bakgrund. Jag har t.ex. haft terapier både på engelska och danska. Under de senaste åren har gruppen kvinnor i 25 – 45-årsåldern dominerat, men antalet män blir allt fler. Många homosexuella har också hittat till mottagningen, inte för att läggningen i sig varit problemet utan för att de tipsat varandra om mig.

Du betalar 950 kronor per gång som är 45 minuter. ”Dyrt” tycker många, men att köpa bil eller åka på en långresa till Thailand kostar också. Att ta sina behov och sig själv på allvar är att investera i framtiden.
Eftersom jag inte är ansluten till landstinget går det inte att komma på remiss.

Psykodynamisk eller kognitiv terapi? Det är inte lätt att orientera sig alla gånger. Givetvis finns det trender också inom terapiområdet, just nu är kognitiv terapi (KBT) i ropet. Vi
psykodynamiker tror mer på beteendeförändringar som kommer från en förståelse för vad
som lett fram till problemet. Att symptomet inte alltid är orsaken. De kognitiva arbetar mer med att patienten ska kunna hantera symptomet, för att uttrycka det enkelt. Men båda inriktningarna behövs, vad du vill ha för resultat är det som avgör.

Vem som helst kan kalla sig terapeut, det krävs inte ens en enda dags utbildning! Det finns därför också en uppsjö av olika sorters utbildningar att köpa: samtalsterapeut,
psykosyntes, gestaltterapeut, sorgeterapi osv. Själv har jag utbildat mig under sammanlagt sju år, till det kommer ett livslångt intresse. Och väljer du en legitimerad psykoterapeut ansvarar denna inför Socialstyrelsen. Är du missnöjd finns med andra ord en instans att vända sig till med en anmälan.

Välj den legitimerade psykoterapeut du trivs bäst med är det enkla svaret. Med andra ord är det ok att pröva ett par stycken innan du bestämmer dig. Forskning visar nämligen att utan en tillitsfull och god relation blir det inget bra resultat.

Du tar kontakt och vi bokar en tid. Vid vårt första möte får jag veta mer om dig och det du vill ha hjälp med. Och du får möjlighet att känna efter om personkemin mellan oss är den rätta för dig. Det samtalet tar cirka en timme och kostar 450 kronor. Går vi vidare får du en fast tiden gång i veckan och vi formulerar målet med terapin.

Vill du komma i kontakt?
Samarbetspartner: fristads arbetsskor webbyrå stockholm